De Demonstratie

 

Het zandpad moest sluiten. Dat had de gemeente ons laten weten door middel van een simpel briefje. Met de woorden “Helaas, we hebben een vervelende mededeling voor u. Wij zijn voornemend de vergunning van de exploitant waar u een werkruimte huurt in te trekken, u kunt daarom vanaf 25 juli niet langer beschikken over een werkruimte”.

Zagen we dit na de eerdere sluitingen aankomen? Ja absoluut! Alleen was het nu het definitieve einde voor het hele Zandpad. Die klap was hard. De ramen (werkplekken) zijn schaars in Nederland en door de eerdere sluitingen van 44 ramen waren die ramen die verspreid waren over het land nu allang allemaal bezet. De sluiting zou grote gevolgen hebben voor de nog 230 overgebleven sekswerkers op het Zandpad en de  Hardebollenstraat. 

We moesten onze stem laten horen. Het voornemen tot sluiting was ingrijpend voor alle sekswerkers. Er was verdriet, boosheid en wanhoop. Het voornemen tot sluiting van de laatste ramen mocht niet doorgaan. M’n collega Federica en ik begonnen een handtekeningenactie onder onze collega’s. Alle sekswerkers nog werkzaam hebben die petitie ondertekent. Doordat je tijdens zo’n actie gesprekken voert met alle sekswerkers werden er ideeën geboren.  Zo werd er door een sekswerker een brief naar de koning geschreven en er moest een demonstratie komen, daar was iedereen het over eens. We prikten een datum en huurden met z’n allen een bus in om gezamenlijk naar het stadhuis te gaan. Er bleek zoveel animo voor de demonstratie dat de bus te klein bleek waardoor een aantal sekswerkers met auto’s achter de bus aanreden, ook helemaal afgeladen met sekswerkers die wilden demonstreren. 

Op 9 juli 2013 zullen heel wat Utrechtse binnenstadbezoekers even raar op hun neus  gekeken hebben….ineens trok daar  een hele stoet sekswerkers voorbij.  We wilden onze stem laten horen. En dat deden we dan ook. Aangezien we geen vergunning hadden aangevraagd voor de demonstratie en toch wel heel graag burgemeester Wolfsen wilden spreken zat er maar één ding op…. zoveel mogelijk lawaai maken. 

 . Schermafbeelding-2013-07-10-om-10.53.51

We vroegen om uitleg van de burgemeester, gemeenteraadslid  Bouchra Dibi (PvdA) kwam naar buiten om met ons te praten. Ze probeerde ons te kalmeren: “er is nog geen definitief besluit genomen, de exploitant heeft een kort geding aangespannen. Alles is nog mogelijk”.  Natuurlijk namen de sekswerkers hier geen genoegen mee. Het protest ging door. We eisten dat de burgemeester naar buiten zou komen. Uiteindelijk kwam burgemeester Wolfsen heel even naar buiten om de handtekeningen in ontvangst te nemen. We vroegen de burgemeester om zijn voornemen nog eens goed te overwegen. Een sluiting zou ernstige gevolgen voor alle sekswerkers betekenen. De burgemeester beloofde dit mee te nemen in zijn besluit, maar deed daar uiteindelijk niks mee.

Een aantal sekswerkers waaronder ik waren aanwezig bij het kort geding die exploitant Wegra had aangespannen. We hadden geen illusies dat Wegra zou winnen, maar wilden vooral weten waarom ons leven zo ingrijpend zou veranderen. Maar bestuursrecht is heel wat anders als strafrecht. Er werd niet geoordeeld of er nou daadwerkelijke strafbare gepleegd waren, maar er werd geoordeeld of  de gemeente volgens voorwaarden in de APV gerechtigd was om bij vermoedens van faciliteren aan vrouwenhandel de vergunning in te trekken. De rechter oordeelde in het voordeel van de gemeente. Er was een vermoeden van faciliteren aan, dus was de vergunning terecht ingetrokken. Dat hield in dat de volgende dag op 25 juli 2013  het Zandpad en de Hardebollenstraat moesten sluiten. Alle 162 ramen en daarmee alle ramen in Utrecht waren in een periode van 3 maanden gesloten. 334 sekswerkers hadden hierdoor geen legale werkplek meer. 

Schermafbeelding-2013-07-10-om-10.51.381

Naast een aantal sekswerkers waren er tijdens het kort geding ook media aanwezig. Van te voren was afgesproken dat één sekswerker het woord zou voeren. Ze kwam niet uit Nederland dus had niet zo snel te vrezen voor familie die het interview zouden zien. Na de uitspraak was ze te emotioneel voor een interview. De uitspraak was enorm uitgelopen en de media had haast. Volgens de media leek ik rustig. Misschien was ik niet emotioneel, wel was er boosheid en vooral de vraag “wat nu?” 

RTV Utrecht drong nu vanwege de deadline voor de uitzending nu echt aan op een interview. Het was nog geen vijf minuten na de uitspraak en ik weet dat m’n collega’s  die nog aanwezig waren in de rechtbank volledig waren ingestort. Daar sta je dan voor de rechtbank toen nog vrij anoniem onder werknaam Sabrina. En dan de vraag die je natuurlijk ziet aankomen maar zelf geen antwoord op weet “Wat ga je nu doen Sabrina?” Ik riep uit boosheid “We gaan morgen voor het stadhuis werken….in tentjes! Dat is onze nieuwe werkplek! Een compilatie van wat er die dagen gebeurde en dat interview is hier te zien.

Deze uitspraak had grote gevolgen. Er waren eigenlijk helemaal geen plannen voor een nieuwe demonstratie. Toen we de volgende dag met een klein groepje sekswerkers naar het stadhuis kwamen stond het hele plein vol met media. Er waren dus meer media dan sekswerkers aanwezig. Later werd dit groepje sekswerkers wel iets groter maar niet meer de 120 sekswerkers die tijdens de demonstratie van 9 juli waren gekomen. Dit is natuurlijk ook logisch, naast dat het een spontane actie betrof was de zoektocht naar een nieuwe werkplek begonnen. De sekswerkers kregen niet alleen te maken met de schaarste op de ramen, maar ook met het feit dat exploitanten uit andere steden geen kamers wilden verhuren aan dames die op het Zandpad hadden gewerkt uit angst ook hun vergunning te verliezen. Eigenlijk kregen we toen pas echt met het stigma te maken. Bij de overheid omdat je sekswerker bent, bij exploitanten omdat je op het Zandpad gewerkt hebt. De zoektocht naar een werkplek was dus ontzettend belangrijk. Slechts een klein deel heeft weer een raam gevonden.

De aanwezigheid van pers leek wel op de zenuwen van de persvoorlichter en de burgemeester te werken. Dit resulteerde in een plotselinge uitnodiging van burgemeester Wolfsen. We mochten met een klein groepje van vier sekswerkers, waaronder ikzelf met burgemeester Wolfsen in gesprek. 

Burgemeester Wolfsen vertelde ons dat hij echt niet anders kon dan sluiten. En vervolgde met een verhaal wat toen waanzin en onmogelijk leek. We moesten een coöperatie of een BV oprichten, de boten van de eigenaren huren en zelf een exploitatievergunning aanvragen. Ik geloof dat ik toen hard heb gelachen. Het leek onhaalbaar. Burgemeester Wolfsen vervolgde omdat wij al bekend waren bij de gemeente vanwege de registratie een aanvraag slechts een formaliteit zou zijn. Binnen drie maanden zou het Zandpad weer open zijn. En als je ergens tegen aanloopt neem je contact met mij op, ik regel het! Al moet ik minister of de hoogste baas van de bank bellen. Ik doe het! De gemeente steunt initiatieven van sekswerkers. Dit was dus de enige kans die ons geboden werd. Zelf een aanvraag doen….waarschijnlijk in de hoop dat we die stap niet durfden te nemen.

Maar we namen die stap wel. Naar aanleiding van dit gesprek met de burgemeeester vormen we eerst een coöperatie de “Macha’s”.  Op zich was het idee uitstekend een exploitatiebedrijf gerund door de sekswerkers zelf, waar zij hun eigen keuzes maken. Al snel bleek dat vooral de steungroep de keuzes wilden maken en de sekswerkers niet heel veel in te brengen hadden. Er was nogal een visieverschil. Het gevoel dat ik de Macha’s moest verlaten kwam eigenlijk al heel snel.  Het idee een exploitatiebedrijf gerund door sekswerkers zelf bleef wel in m’n gedachten rondhangen, maar dan echt een bedrijf gerund door sekswerkers zelf. In oktober 2013 heb ik daarom zelf een bedrijf “Freya Exploitatie BV” opgericht. In andere artikelen op dit blog zal ik meer over Freya en de vergunningsaanvragen Zandpad en Hardebollenstraat vertellen.

Advertenties

Een gedachte over “De Demonstratie

  1. Pingback: De Sluiting – freyautrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s