Nieuw jaar, nieuwe kansen

Freya is opgericht in 2013 met als doel prostitutieramen te exploiteren in Utrecht. Na een lange vergunningsaanvraag voor de Hardebollenstraat leek het in mei 2016 eindelijk zover te zijn. Freya voldeed aan alle regels om voor een exploitatievergunning in aanmerking te komen. 

Toch liep dit anders… Burgemeester van Utrecht – Jan van Zanen kwam op vrijdag 13 mei met een persbericht naar buiten waarin vermeld stond dat hij voornemend was de panden in de Hardebollenstraat op te kopen. Echter was daar wel toestemming van de gemeenteraad voor nodig, het ging namelijk om een bedrag van een kleine €6 miljoen. De raad stemde niet unaniem in om tot koop over te gaan en er werd een second opiniononderzoek uitgevoerd. GroenLinks en PvdA stemden tegen, de rest van de raad stemden in met de opkoop van de Hardebollenstraat. De Hardebollenstraat werd op deze brute manier van Freya en de Utrechtse sekswerkers ontnomen. 

Jan van Zanen vond dat Freya en de sekswerkers nog maar even geduld moesten hebben. Freya zou een vergunning krijgen voor de nieuwe locatie. Weer een loze belofte. Toen Freya in gesprek ging met de bouwer van de nieuwe locatie en later met de gemeente bleek al snel dat deze nieuwe locatie onbetaalbaar zou worden voor de sekswerkers. Een reden voor Freya om niet langer met de gemeente Utrecht in zee te gaan. Freya wil de positie van de sekswerkers verbeteren, de branche emanciperen. De gemeente Utrecht wilde vooral geld verdienen aan de grondexploitatie van de nieuwe locatie. De gemeente Utrecht en Freya kwamen steeds verder bij elkaar vandaan te staan. Het wantrouwen in de gemeente Utrecht was te groot geworden. Er reste voor Freya nog maar 1 ding, en dat was de eer aan onszelf te houden. 

Toch was helemaal met Freya stoppen geen optie. Het plan van Freya was goed en daar sta ik nog steeds 100% achter. Freya moest doorgaan, maar op een andere plek, met een andere verhuurder of investeerder. 

Door het stigma op prostitutie is het niet makkelijk om een investeerder te vinden. Toch kwam er eind oktober een investeerder op ons pad. Deze investeerder is Non Nobis en heeft net als Freya slechte ervaringen opgedaan met de gemeente Utrecht, en wil net als Freya de prostitutiebranche verbeteren. Wij proberen op dit moment onze krachten te bundelen en samen een mooie prostitutielocatie te ontwikkelen. 

Hiervoor heeft Freya het bedrijfsplan herschreven. Omdat de hele prostitutiebranche onder vuur ligt, richten we ons niet meer alleen op de raamprostitutie, maar hebben we een plan geschreven waarbij de hele branche gebruik kan maken van deze nieuwe locatie. Het zal gaan om verhuur van kamers, die per week, per dag of voor een aantal uren te huren zijn voor sekswerkers. Bij Freya staat de sekswerker centraal, daarom zal de winst door middel van onder andere het broodfonds terugvloeien naar de sekswerkers. Emancipatie is voor Freya erg belangrijk, daarom krijgen alle sekswerkers die bij ons huren inspraak op het beleid en investeringen die de sekswerkers wensen. Wij willen samen met de sekswerkers werken aan een branche waar wij, maar ook de overheid trots op kan zijn. 

Naast een investeerder is er natuurlijk ook een gemeente nodig, die een nieuwe prostitutielocatie wil gaan vergunnen. 20 december had Freya een goed gesprek met een gemeente in  Nederland. Deze stad heeft nu nog geen legale prostitutie, maar is wel bezig met prostitutiebeleid te ontwikkelen. Zij gaven aan prostitutie als normaal beroep te willen behandelen en ruimte voor prostitutie te willen bieden in hun gemeente. 

In februari zal deze gemeente een APV (algemene plaatselijke verordening) aannemen voor prostitutie in hun gemeente. Op basis van deze APV zal Freya een vergunningsaanvraag indienen. Deze aanvraag zal echter wel weer flink wat tijd in beslag nemen omdat we van scratch af aan moeten beginnen. Er is namelijk nog geen prostitutiebestemming. Dat traject zal er als volgt uit gaan zien: Er moet eerst een APV worden aangenomen, een ideale locatie worden gevonden, die prostitutiebestemd moet worden, er moet dan eventueel nog gebouwd, of verbouwd worden en uiteindelijk vergund worden.

Er is dus nog een lange weg te gaan,  maar wel een weg die we graag bewandelen. Het doel is belangrijk, legale en veilige werkplekken voor elke vorm van sekswerk. 

Het Freya Team Caja van Tolie, Bernard Tomlow, Metje Blaak, Nadejda en Wil Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s