Freya Blog

De tijd is gekomen om mijn verhaal te vertellen. Niet alleen het verhaal van Freya (wat natuurlijk veel aan bod zal komen), maar ook het verhaal van een sekswerker.

Ik begon met sekswerk toen ik 18 was eerst op de Wallen, later op de Ruysdaelkade (ook in Amsterdam), Nieuwstad (Groningen), daarna weer terug naar de Wallen en tenslotte op het Zandpad (Utrecht). Sekswerk was niet alleen werk voor me, maar werd een levensstijl. Ik vond sekswerk niet gewoon leuk, maar sekswerk heeft me gemaakt tot wat ik nu ben.

Nu ik dit schrijf realiseer ik me dat de voorgaande zin misschien nadere uitleg nodig heeft. Voordat ik met sekswerk begon was ik nogal onzeker en verlegen en zou ik zeker nooit op de voorgrond treden. Sekswerk heeft me zelfvertrouwen gegeven, het raam werd mijn podium. Ik genoot van het flirten met de mannen in de straat en het gaf me voldoening als ze binnenkwamen. Sekswerk werd voor mij een spel, een spel waardoor ik me steeds sterker voelde worden.

2015-10-15 18.00.36

Sekswerk kent ook nadelen, en dan doel ik vooral op het stigma en het handelen van de (lokale) overheden. In mijn tijd op de Amsterdamse wallen (2004) deed Lodewijk Assher ferme uitspraken over het opdoeken van de Wallen, in 2012 zouden de Wallen verdwenen zijn. Ik besloot te vluchten voor dit beleid, wat moet je beginnen tegen de overheid dacht ik.

Ik besloot eens te gaan kijken in Utrecht. In Utrecht leek alles rustig, het was goed en streng geregeld. In 2009 moest het allemaal nog strenger. Burgemeester Wolfsen had z’n zinnen gezet op de raamprostitutie in Utrecht. Er moest een registratieplicht komen, een nachtsluiting, maximale werktijden en een verplichting tot minimaal 4 weken achtereen een kamer te huren.

Dit nieuws sloeg natuurlijk in als een bom, het Zandpad beviel goed, ik wilde niet opnieuw verhuizen naar een andere raambuurt. Dus besloot ik in verzet te komen. De exploitanten huurden een bus en we gingen met ruim 100 sekswerkers naar het stadhuis. Ik heb tijdens de RIA (Raads Informatie Avond) ingesproken. Tijdens deze avond ontmoette ik RTV Utrecht waar ik me beklaagde dat er door de media zo’n verkeerd beeld wordt geschetst over sekswerk, waarna een aanbod van RTV Utrecht volgde om mij een dag te volgen op het Zandpad. Hier moest ik natuurlijk wel even over nadenken…want dat is natuurlijk niet niks. De registratie en de nachtsluiting mochten niet doorgaan, maar op tv als sekswerker kan persoonlijk veel schade aanrichten dus stond ik niet te springen. Uiteindelijk besloot ik akkoord te gaan met de afspraak dat het alleen in Utrecht werd uitgezonden en dus niet verkocht mocht worden aan andere zenders.  Of het een steentje bijgedragen heeft? Dat betwijfel ik. Uiteindelijk is de nachtsluiting niet doorgegaan, maar de registratie, maximale werktijden en verplichting van minimaal 4 weken achtereen een kamer te huren wel. Deze nieuwe regels werden in 2010 opgenomen in de nieuwe APV (Algemene Plaatselijke Verordening)

Na het aannemen van de APV, werden er camera’s geplaatst. De rust leek hierna terug te keren. Het Zandpad werd opnieuw ingericht, het fietspad verbreed, nieuwe hekken om het fietspad heengeplaatst, meer parkeerplekken, betere verlichting, opnieuw bestraat en bootnummerbordjes aan de kantzijde geplaatst. In 2012 werd zelfs de vecht uitgebaggerd. De boten werden omstebeurt tijdelijk verplaatst naar een steiger, waar de sekswerkers gewoon door konden gaan met hun werk. De exploitanten gingen de kamers renoveren. Alles was netjes tot er in 2013 de doodklap volgde.

In 3 fases werden de vergunningen van de exploitanten ingetrokken. Het Zandpad en de Hardebollenstraat, alle 162 ramen in Utrecht gesloten. De nachtmerrie begon. Alle vrouwen die er werkten (334) stonden op straat. Natuurlijk volgden er vele beloftes, zoals dat het Zandpad binnen enkele maanden “gewoon”weer open zou zijn. En dat we ons moesten verenigen, of een BV oprichten om zelf een verguning te kunnen aanvragen.

Ondertussen is het 2016 een heropening van het Zandpad is onmogelijk geworden door een bestemmingswijziging en een besluit van waterschap (waar burgemeester Wolfsen om verzocht heeft).

Over de Hardebollenstraat zal burgemeester van Zanen binnenkort een besluit nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s